Nieuwsberichten
Bodegraven-Reeuwijk: ‘’Het is alsof je aan een kind vraagt: wil je rode of blauwe sokken aan?”
Op donderdagavond 11 oktober vond de zesde avond voor inwoners plaats met als doel het onderzoeken van locaties voor zonne-energie en windenergie binnen de gemeentegrenzen. Op de eerste vijf avonden voor de zomer zijn potentiele locaties opgehaald. Deze avond was bedoeld om de voors en tegens van de opgehaalde locaties nader te bespreken. De lokale energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk en De Windvogel waren aanwezig om met de inwoners van gedachten te wisselen.
Klimaatzaak en IPPC rapport
Wethouder Robèrt Smits liet in de opening weten dat het zojuist verschenen IPCC rapport en de uitspraak van de rechter over de Klimaatzaak een belangrijke reden zijn om als gemeente de taak om klimaatneutraal te worden erg serieus te nemen. De gemeente zet zich daarom in de volle breedte in voor de energietransitie. Er lopen diverse programma’s over energie besparen, de warmtetransitie, elektrische auto’s, en warmte uit oppervlakte water. Vroeg of laat zullen inwoners hierbij betrokken worden.
Provincie Zuid-Holland
“De provincie heeft op dit moment geen potentiële windlocaties in Bodegraven-Reeuwijk opgenomen in de Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM)”, deelt Martijn Hildebrand van de provincie Zuid-Holland mee. “Maar dat wil niet zeggen dat er in de toekomst geen windenergie mogelijk is. De verkiezingen staan voor de deur en de tendens van de provincie is verschoven van doelstellingen van bovenaf naar transitie naar onderaf. ”
Hij benadrukt dat het van groot belang is om het open gesprek te voeren met de inwoners bij het kiezen van locaties voor zon en wind, en dat we samen keuzes moeten maken hoe we met onze schaarse ruimte om willen gaan. Verder geeft hij concrete handvaten voor die locatiekeuzes: windmolens passen goed langs grootschalige infrastructuur, wegen en kanalen en zonnevelden passen goed binnen de dorpsgrenzen, bij windmolens, en aan de rafelranden. Hij benadrukt verder dat meervoudig ruimtegebruik de impact op het landschap kan verkleinen.
Rode of blauwe sokken
Na deze inleidingen is het de inwoners duidelijk dat er in de gemeente zowel zonne-energie als windenergie opgewekt moet worden om de klimaatdoelstellingen te halen. Het zal heel erg moeilijk worden om de klimaatdoelstellingen te halen zonder windmolens. We hebben alles nodig, ook geothermie en zonnevelden. Wellicht komen er in de toekomst nog betere technologieën maar dat is nu nog de uitdaging. Een vrouw formuleerde het zo: Het is alsof je aan een kind vraagt: wil je rode of blauwe sokken aan? Maar je móet sokken aan.”
Gezondheid
Een aantal inwoners maakt zich zorgen over eventuele gevolgen voor de gezondheid van windturbines. De meningen en de feiten lopen daarover nogal uiteen. De gemeente wil de discussie daarover nu niet voeren en gaat hierover een aparte informatieavond organiseren.
Aan tafel
De gesprekken tussen de inwoners vinden plaats aan acht thematafels: vier tafels over zonlocaties en vier tafels over windlocaties. De windlocatie aan de N11 was de meest favoriete locatie onder de meeste inwoners. Daar kun je een groene, duurzame zone ontwikkelen met zowel zon als wind, eventueel doorlopend naar Alphen aan den Rijn. Het Groene Hart wil men zoveel mogelijk ontzien. Ook zijn er mensen die geen windmolens willen, aan de tafels kunnen ze ook aangeven waarom niet. Dan heeft de gemeente een aanknopingspunt om over verder te praten. Er zijn veel inwoners enthousiast over zon op bedrijfsdaken en zon langs infra. Dat moeten we volledig gaan benutten. Er zijn allerlei ideeën om dit verder te stimuleren.
Vervolg
De gemeente bedankt de inwoners voor hun positieve inzet op deze avond. In november verwachten ze de laatste inwoners avond te organiseren en dan in het voorjaar een raadsbesluit voor te leggen.