Nieuwsberichten
De nieuwe energiewet
De Energiewet brengt belangrijke veranderingen voor onze Energiecoöperatie doordat wij nu ook elektriciteit kunnen gaan leveren aan onze leden. Maar ook burgers en bedrijven die duurzame stroom produceren die ze niet verbruiken, kunnen dat gaan leveren aan anderen.
Op 4 juni 2024 stemde de 2e Kamer in met de Energiewet en dankzij 2e Kamerlid Suzanne Kröger ook in met amendementen van onze koepelorganisatie Energie Samen (ES).
Deze nieuwe wet creëert het juridisch begrip energiegemeenschap. Een gemeenschap kan de duurzame energie, die zij zelf (lokaal) opwekt gaan leveren aan huishoudens, bedrijven, de gemeente etc. (zie art.2.4). Een Energiecoöperatie is zo’n energiegemeenschap. We hebben een aparte positie en rol gekregen in de energiemarkt, naast andere belangrijke spelers zoals energieleveranciers, producenten en netbeheerders. “Er komt een nieuwe speler op de markt die gericht is op het bieden van sociale en milieuvoordelen en níet op het maken van winst!”, aldus ES.
Lokaal leveren (leveren aan onze leden) met elektriciteit uit zon en wind betekent een lagere en stabielere prijs, voorkomen van energiearmoede en ontlasten van het net. Daar moeten nog wel voorwaarden voor worden ontwikkeld. Ook burgers en bedrijven kunnen aan elkaar opgewekte duurzame energie gaan leveren.
Een tweede belangrijke ontwikkeling is dat het streven naar lokaal eigendom nu ook in de wet verankerd is (zie art. 6.13). Wie in onze gemeente een zon- of windproject wil ontwikkelen moet inwoners bij de plannen betrekken en er zich hard voor maken dat zij tenminste 50% mede-eigenaar daarvan worden (bv. als lid van een Energiecoöperatie). De gemeente moet dat vastleggen in een verordening en daarop handhaven. Lokaal eigendom is al veel langer een streven dat in veel gemeentelijke verordeningen is vastgelegd. De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk gaat dat in september 2024 behandelen.
Kortom. Per 1 januari 2025 (als de wet van kracht wordt en ook de 1e Kamer heeft ingestemd) kunnen we een energiegemeenschap gaan ontwikkelen, die zonder winstoogmerk elektriciteit aan haar leden kan gaan leveren. Tot die tijd volgen we de ontwikkelingen en bekijken we de kansen op uitvoerbaarheid. Belangrijk daarbij is dat het ‘lokaal eigendom’ nu wettelijk is verankerd. Daardoor kan de lokale gemeenschap ook beschikken over installaties om energie op te wekken.
Meer weten? Stuur een mail aan info@ec-br.nl of kijk op de website van de RVO: Brede steun voor nieuwe energiewet | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl