“Windmolens draaien op subsidie,” is een veelgehoorde uitspraak, maar duurzame energieopwekking is een investering die je als maatschappij doet in een betere samenleving. Het tijdelijk subsidiëren van technologieën die de samenleving in de gewenste richting helpen is gerechtvaardigd; het is een investering in de toekomst.
De Energiecoöperatie maakt voor het opzetten en het tot stand komen van duurzame projecten gebruik van subsidies zoals de SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) en de RVT (Regeling Verlaagd Tarief – ofwel Postcoderoosregeling).
Wat mensen vaak niet weten is dat er ook directe en indirecte subsidies worden gegeven op fossiele energie. De industrie achter de fossiele brandstoffen ontvangt meer staatssteun dan de zon- en windindustrie. Voorbeelden hiervan zijn de vrijstelling van belasting op kerosine voor de luchtvaart en die op scheepvaartbrandstoffen. Omdat deze subsidies zo hoog zijn, lijkt het net of de prijs van fossiele brandstoffen heel laag is. Dan hebben we het nog niet eens over de indirecte kosten die fossiele brandstoffen met zich meebrengen, zoals een slechte luchtkwaliteit, schade aan gezondheid en milieu en de opwarming van de aarde. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van de mate waarin windenergie met fossiele energie kan concurreren.
Lees meer op: www.duurzaamnieuws.nl.