Nieuwsberichten
Vijf misverstanden rond het klimaat
Het artikel (zie:https://www.trouw.nl/es-b8381ecd) is gebaseerd op het recent bij uitgeverij De Groene Waterlelie verschenen boek van Sanne de Boer: De Energietransitie uitgelegd. Sanne schrijft in heldere taal over vijf hardnekkige misverstanden rond het klimaat. Ik vat ze kort samen, maar lees vooral zelf het artikel en, nog beter, het boek:
1.Hoe hoger het klimaatdoel, hoe beter. Nee. Stel realistische doelen. Dat is veel effectiever.
2.Waterstof is de heilige graal. Nee. Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Om waterstof te maken is veel energie nodig.
3.Wind en zonne-energie zijn perfect. Nee. Voor de productie van windmolens en zonnepanelen zijn ook schaarse grondstoffen nodig. Maar zonnepanelen leveren uiteindelijk 7 tot 10 keer meer energie op dan ze kosten om ze te maken.
4.Nederland wil van het gas af, andere landen doen dat niet. Klopt niet helemaal. We gaan van het áárdgas af. Groen gas zal zeker een rol gaan spelen.
5.Niet mensen maar het systeem moet veranderen. Nee! Het heilig geloof in technologie is niet terecht. Het gedrag van mensen in de energietransitie is doorslaggevend. Anders eten, anders reizen, anders werken.
De politieke discussie rond de regionale energietransitie in Midden-Holland (Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas en Krimpenerwaard) spitst zich vooral toe op de vraag waar windmolens en zonneparken kunnen komen. Als EC-BR zijn we van mening dat de vraag waaróm ze er moeten komen daaraan voorafgaat. Het boek van Sanne draagt bij aan dat inzicht naar onze mening.
Wie is Sanne de Boer?
Na haar studie Innovatie- en Energiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht werkte Sanne de Boer (33) als consultant. Ze gaf de Europese Commissie en Nederlandse overheden advies over schone energie. Nu werkt ze als expert energietransitie bij netbeheerder Stedin. Ook is ze actief bij KEK, een jongerennetwerk voor klimaat en energie.